RANDEVU OLUŞTURUN
Pedodonti, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.
Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.
Pedodontistler bu dönemde bebek, çocuk ve gençlerin ağız diş sağlığı gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştirmektedirler.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
Kontrol Muayeneleri
Pedodonti uzmanları, çocukların düzenli kontrol muayenelerini yapar. Bu muayenelerde dişler ve dişeti sağlığı değerlendirilir, diş çürükleri veya diğer ağız sağlığı sorunları tespit edilir ve gerektiğinde tedavi planı oluşturulur.
Diş Temizliği ve Floridasyon
Pedodonti uzmanları, çocukların dişlerini profesyonel olarak temizler ve ağız hijyenine yardımcı olur. Ayrıca, diş minesini güçlendirmek ve diş çürüklerini önlemek için floridasyon işlemi uygularlar.
Çürük Tedavisi
Çocuklarda sıkça görülen diş çürükleri tedavisi pedodonti uzmanları tarafından yapılır. Bu tedavi çürüklerin temizlenmesi, dolgu uygulanması veya diş koruyucu yöntemlerin kullanılması gibi işlemleri içerir.
Çene Gelişimi ve Ortodontik İzlem
Pedodonti uzmanları, çocukların çene gelişimini ve diş hizalanmasını izler. Erken dönemde düzeltilmesi gereken çene ve diş problemleri tespit edilir ve gerektiğinde ortodontik tedavi için yönlendirme yapılır.
Travma Tedavisi
Çocuklarda kazalar sonucu meydana gelen diş travmaları, pedodonti uzmanları tarafından tedavi edilir. Dişin restorasyonu veya yerine konulması gerekiyorsa, uygun müdahale yapılır.
Pedodonti, çocukların ağız sağlığının yanı sıra onların rahat ve güvende hissetmelerini sağlamaya da odaklanır. Pedodonti uzmanları, çocukların stres ve endişelerini azaltmak için özel teknikler ve yaklaşımlar kullanır. Bu, çocukların olumlu bir diş hekimliği deneyimi yaşamalarını ve sağlıklı ağız alışkanlıkları geliştirmelerini destekler.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliğinde Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Çocuk Diş Hekimliği Koruyucu Uygulamaları Nelerdir?
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, diş sorunlarının oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir.
Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar için de çocuğun ve ailesinin ağız-diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü işlemleri yer almaktadır.
Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?
Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir.Dişler ilk sürdükleri zaman
diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeyel flor, 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.